2010. szeptember 26., vasárnap

Szavak, kommunikáció....

Nagyon várom már, hogy tudjunk úgy igazán beszélgetni Hellával:-) mint minden, ennek a fejlődése is egyéni. Mi Judittal állítólag másfél évesen már beszéltünk, megvan egy hangfelvétel 22 hónapos korunkból, ahol folyékonyan énekeljük teljesen tisztán a kiskarácsony-nagykarácsonyt:-)
Hellus iszonyúan önkifejező kislány, nem kellettek neki különösen szavak ahhoz, hogy nagyon korán már kifejezze mit is szeretne.
Az elmúlt 1-2 hónapban sokat fejlődött a beszéde. Eddig vagy hangutánzó szavakat használt pld. állatoknál vagy a szavak elejét-végét mondta inkább.
Még tart ez bizonyos esetekben, de ez már nem elég neki, mindent mondani akar (sőt énekelni is, kedvencek Weörös Sándor versei), a felét talán már érthetően is mondja, szép, kerek szavakkal(:-)) sokszor persze még azért nehezen értjük - de nagyon akar.
Olyan nehezebb szavakat, mint a bagoly (eddig uhu) vagy csigabiga gyönyörűen mond pld, de elkezdett több szót is egymás mellé rakva beszélni egy ideje (anya gyeje, oda nem, baba iszi, anya nem ment stb:-)).

Viszont már anno is iszonyatosan ki tudta magát fejezni mutogatással és néhány szó beleszövésével - ezeken borultunk:-)

A másik változás: bármit mondok neki, kérek tőle, sokszor az első válasz: NEM! Persze az esetek többségében megcsinálja, de a válasz ez a szó.

Érdekesség: mindenféle zöldségre (uborka, paprika, paradicsom, répa...) kitalált egy szót, és csak azt használja mint gyűjtőszó kb. 19 hónapos kora óta: puka:-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése